(שאלון “בחנו את עצמכם” בהמשך הדף)
אכילת יתר מתייחסת לצריכת מזון גדולה יותר ממה שהגוף צריך, מה שמוביל לרוב לעלייה במשקל ולבעיות בריאותיות שונות כגון השמנת יתר, מחלות לב וסוכרת. בעוד שכולנו אוכלים “מעט יותר” מדי פעם, אכילת יתר כפייתית או אכילת יתר רגשית הופכות להיות בעיה מוגדרת כשהן מלוות בגורמים שונים שאינם “עיניים גדולות” בארוחה טעימה. אכילת יתר יכולה להיות מונעת מגורמים שונים, כמו שעמום, מתח או לחץ חברתי. במקרים מסוימים, אכילת יתר עשויה להיות סימפטום של מצב נפשי לא תקין כגון דיכאון או חרדה.
אכילה כפייתית או אכילה רגשית?
אכילה כפייתית – “כפייתיות” על פי ההגדרה פירושה “דחף או משיכה שאי אפשר להתנגד לה, לביצוע פעולה לא הגיונית כלשהי”. הרי אנחנו יודעים בדיוק מה תהיה התוצאה אחרי האכילה ועדיין אנחנו אוכלים כי זה חזק מאיתנו. לא רק כמות האוכל שאנחנו אוכלים, אלא גם הדרכים שבהן אנחנו מנסים לשלוט באוכל שלנו. אכילה כפייתית היא סוג של אכילת יתר (בולמוס) הכוללת דחף מתמשך ובלתי נשלט לאכול, גם שלא רעבים כלל. אנשים עם הפרעת אכילה כפייתית עשויים לאכול כדי להרגיע רגשות שליליים, להתמודד עם לחץ או לחילופין אוכלים על מנת להרגיש תחושת נוחות ושלווה. אנשים עם הפרעות אכילה כפייתית עשויים גם לאכול בסתר או להתבייש בהרגלי האכילה שלהם. אנשים עם הפרעת אכילה כפייתית עלולים לחוות גם תסמינים גופניים, כגון בעיות במערכת העיכול, עייפות והפרעות שינה.
אכילה רגשית – בדומה לאכילה כפייתית, כרוכה בשימוש באוכל כדי להתמודד עם רגשות שליליים. אוכלים רגשיים עשויים לאכול כדי להרגיש טוב יותר כשהם לחוצים, עצובים או חרדים. שלא כמו אוכלים כפייתיים, אוכלים רגשיים עשויים שלא לחוות דחף מתמשך לאכול. אכילה רגשית יכולה להוביל גם לעלייה במשקל ולבעיות בריאות אחרות, כמו גם לחיזוק רגשות שליליים ותחושת אשמה או בושה.
אתם לא לבד – הצטרפו לפגישת או איי הקרובה (כל יום שלישי בזום. לחצו לפרטים)
להיות לבד עם הקושי, זו מעמסה כבדה מנשוא – פיסית ונפשית כאחד. כישלון רודף כישלון בניסיון לשלוט על המשקל כאשר הפתרון טמון בכלל במחשבות על האוכל ולא במלחמה היומיומית מולו. אם גם אתם מרגישים שהאוכל והמשקל מנהלים את חייכם? אם הגעתם למצב בו אתם אוכלים בסתר מרוב בושה? הגיע הזמן לדבר על זה!
או איי ישראל (אכלני יתר אנונימיים) הינה עמותה המפעילה פגישות קבוצתיות בזום ובפריסה ארצית, לגברים ונשים המתמודדים עם בעיות אכילה שונות. אנחנו מאמינים בתכנית ההחלמה המבוססת על שיטת 12 הצעדים האמריקאית. העמותה שלנו הינה ללא מטרות רווח ומתקיימת מתרומות בלבד.
איך לזהות מצב של הפרעת אכילה?
- אכילת כמויות גדולות של מזון, לרוב במהירות וללא קשר לרעב או שובע
- אכילה בסתר או תחושת בושה על כמות המזון הנצרכת
- תחושת איבוד שליטה במהלך פרקי אכילה
- תחושת אשמה, בושה או דיכאון לאחר האוכל
- להמשיך לאכול למרות תחושת שובע באי נוחות
- שימוש באוכל כדרך להתמודדות עם מתח, חרדה או בעיות רגשיות אחרות
להודות שאנו חסרי אונים מול האוכל, שאבדה לנו השליטה על חיינו. זהו הצעד הראשון להחלמה בתכנית 12 הצעדים והמסורות של אכלני יתר אנונימיים. איך עובדת תכנית ההחלמה של או איי ולמה כדאי להצטרף? לחצו כאן
ההבדלים בין הפרעות האכילה והטיפול בהן
ההבדל העיקרי בין אכילת יתר, אכילה כפייתית ואכילה רגשית הם המניעים, ההתנהגויות וההיבטים הרגשיים. בעוד שאכילת יתר עשויה להיות מזדמנת ולא בהכרח קשורה לרגשות, אכילה כפייתית ואכילה רגשית כרוכה בשימוש במזון כדי להתמודד עם רגשות שליליים. אוכלים כפייתיים עשויים לחוות דחף מתמשך לאכול, בעוד שאוכלים רגשיים לא. גם לאכילה כפייתית וגם לאכילה רגשית יכולות להיות השפעות שליליות על הבריאות הפיזית והרגשית.
טיפול באכילת יתר, אכילה כפייתית ואכילה רגשית עשוי לכלול גישות שונות כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי, פסיכותרפיה ותרופות. טיפול יכול לעזור לאנשים לזהות טריגרים לאכילת יתר ולפתח אסטרטגיות לניהול רגשות בצורה בריאה יותר. ייעוץ תזונתי יכול גם להיות מועיל בביסוס דפוסי אכילה בריאים
בחן את עצמך: האם אני מתמודד עם אכילה כפייתית?
- האם אני אוכל כשאיני רעב, או שאינני אוכל כאשר גופי זקוק למזון?
- האם אני מבלמס ללא סיבה ברורה, ולעיתים אוכל עד להתפקע או אפילו עד שמרגיש בחילה?
- האם אני מרגיש אשמה, בושה, או מבוכה ממשקלי, או מהאופן בו אני אוכל?
- האם אני אוכל בתבונה בנוכחות אחרים ומפצה על כך כשאני לבד?
- .האם אכילתי משפיעה על בריאותי או על האופן בו אני חי את חיי?
- כאשר רגשותיי עוצמתיים, חיוביים או שליליים-האם אני פונה לאוכל?
- האם התנהגויות האכילה שלי גורמות לי או לאחרים להיות לא מאושרים?
- האם השתמשתי אי פעם במשלשלים, הקאות, חומרים משתנים, אימון כושר מופרז, כדורי הרזיה, זריקות או התערבות רפואית אחרת (כולל ניתוחים) כדי לנסות לשלוט במשקלי?
- האם אני צם או מגביל בצורה קיצונית את הכמויות שאני אוכל, כדי לנסות לשלוט במשקלי?
- האם אני מפנטז שחיי יהיו טובים בהרבה אם אהיה במידה או במשקל שונה?
- האם אני צריך ללעוס או להחזיק משהו בפה כל הזמן: אוכל, מסטיק, סוכריות או משקאות קלים?
- האם אי פעם אכלתי אוכל שרוף, קפוא, או מקולקל, בבית בחנות או מהזבל?
- האם יש מאכלים מסוימים שאינני יכול להפסיק לאכול אחרי הביס הראשון?
- האם ירדתי במשקל עם דיאטה או “במשך תקופת זמן של שליטה” ואחר כך היו לי התקפות של אכילה לא מבוקרת ו/או עליה במשקל?
- האם אני מבזבז זמן רב מדי בחשיבה על אוכל, בוויכוחים עם עצמי אם ומה לאכול, תכנון הדיאטה הבאה, או אימון גופני כתרופה, או ספירת קלוריות?
יש לך שאלה? גם את.ה מתמודד.ת עם הפרעות אכילה? מרגישים שכלום לא עובד והמזון הוא זה שמנהל את החיים שלכם בכל יום, בכל שעה?
הצטרפו אלינו למפגש זום הקרוב, ביום שלישי בשעה 19:00 בקישור ל- ZOOM או חייגו עכשיו למספר: 03-5745799